Sticka med två eller fler färger

Först och främst vill jag säga: var inte rädd för att sticka med flera färger!

Jag är i princip självlärd på stickning, något jag ofta har nytta av eftersom jag då inte vet vad som är svårt och vad som är lätt. När jag var 13-14 stickade jag med två färger första gången (en långrandig vante), och först efter det fick jag reda på att det tydligen skulle vara svårt att sticka med flera färger. Men då hade jag ju redan lyckats med att sticka ett par vantar… Så mitt bästa tips är helt enkelt att testa!

Det finns dock lite saker som är bra att tänka på när du stickar med två eller fler färger:

  • Om du har båda färgerna i samma hand så måste du vara noga med vilket garn du har “främst”, eftersom det garnet blir det tydligaste garnet. Vilket är upp till dig, men var konsekvent i hela din stickning. Stickar du med en färg i varje hand måste du vara noga med att inte byta färg från hand till hand.
  • Låt aldrig en färg löpa med för många maskor utan att bli stickade. En bra grundregel är att efter 3 maskor bör man snurra den färg som inte blivit stickad runt den andra färgen. Då bildas inga långa flotteringar på baksidan. Se också till att tråden som löper på baksidan är lagom lös, är den för hård blir stickningen bubblig.
  • Lite bubblig är dock ingen fara! Det blir de flesta stickningar med två färger, i alla fall för mig. Det slätar ut sig när man blöter ner vanten och låter den torka (dvs blockar den).

2 Responses to Sticka med två eller fler färger

Leave a Reply